Journal of Eurasian Economies

Research Article

Finansal Gelişme ve Finansal Küreselleşmenin Finansal Piyasalara Etkileri: Türkiye Örneği

Özet

Hisse senedi fiyatları üzerinde çok sayıda faktör etkili olmaktadır. Sınırların ortadan kalktığı ve ekonomilerin iç içe geçtiği küreselleşen sermaye piyasaları çağında, kalkınma ve küreselleşme, hisse senedi fiyatlarının ve finansal getirilerin şekillenmesinde önemli unsurlar olarak ortaya çıkmıştır. 1980 yılında Türkiye'de alınan kararla ithal ikamesine yönelik politikalardan vazgeçilerek liberalleşme ve küreselleşme çabalarına öncelik verilmesi bu bağlamda Türkiye'deki sermaye piyasası getirilerinin özellikle kalkınma ve küreselleşme bağlamında incelenmesi önemli bir girişimdir. Bu çalışmada, 1997-2021 dönemini kapsayan kapsamlı bir ekonometrik analiz ile İMKB Tüm Hisseler Kapanış Fiyatları, Finansal Gelişmişlik Endeksi ve Finansal Küreselleşme Endeksi arasındaki ilişki incelenmiştir. Çalışmada, birinci farklarında durağan hale gelen değişkenler arasındaki uzun dönemli ilişkiyi değerlendiren bir metodoloji olan Johansen Eşbütünleşme Testi kullanılmış ve araştırma hipotezi “Türkiye'de hisse senedi fiyatları küreselleşme ve kalkınmadan etkilenmektedir” şeklinde oluşturulmuştur. Bu çalışmanın bulguları, bağımlı değişken olan İMKB Tüm Hisse Senetleri Kapanış Fiyatları ile bağımsız değişkenler olan Finansal Küreselleşme ve Finansal Gelişme Endeksleri arasında bir eşbütünleşme ilişkisi olmadığını ortaya koymuştur. Bununla birlikte, Finansal Gelişme Endeksi ve İMKB Tüm Hisse Senetleri Kapanış Fiyatlarından Finansal Küreselleşme Endeksine doğru uzun dönemli bir nedensellik tespit edilmiştir.

Effects of Financial Development and Financial Globalization on Stock Market Prices: The Case of Türkiye

Abstract

A multitude of factors exert influence on stock prices. In this era of globalized capital markets, characterized by the absence of borders and the interpenetration of economies, development and globalization have emerged as pivotal elements in shaping stock prices and financial returns. Noteworthy is the decision made in 1980 in Turkey, wherein policies aimed at import substitution were relinquished, and efforts toward liberalization and globalization were prioritized. In this context, a crucial undertaking entails the examination of capital market returns within Turkey, particularly in the context of development and globalization. This study utilizes a comprehensive econometric analysis, encompassing the period from 1997 to 2021, in order to examine the relationship between the ISE All Shares Closing Prices, Financial Development Index, and Financial Globalization Index. The study employs the Johansen Cointegration Test, a methodology that assesses the long-term relationship between variables that become stationary at the first difference. The research hypothesis posits that stock prices in Türkiye are influenced by globalization and development. The findings of this study did not reveal a cointegration relationship between the dependent variable, ISE All Shares Closing Prices, and the independent variables, Financial Globalization and Financial Development Indices. However, a long-term causality was identified from the Financial Development Index and ISE All Shares Closing Prices to the Financial Globalization Index.

Research assistant Ferhat Kaya (Istanbul Beykent University, Istanbul, Türkiye)
ORCID 0000-0001-5029-6514 ferhatkaya@beykent.edu.tr

Submitted on: 2024-11-12 Accepted on: 2024-12-29

Year:2025 - Volume:4 Issue:1 Pages: 38-43

DOI: https://doi.org/10.36880/J04.1.0135

Download as PDF

APA style citation: Kaya, F. (2025). Finansal Gelişme ve Finansal Küreselleşmenin Finansal Piyasalara Etkileri: Türkiye Örneği. Avrasya Ekonomileri Dergisi, 4(1), 38-43.

References