Journal of Eurasian Economies

Research Article

Blokzincir Çerçevesinde Merkeziyetsiz Finans Uygulamaları

Özet

Küresel çapta 2008 yılında yaşanan ekonomik kriz sonrası, bankalara ve büyük finansal kuruluşlara duyulan güvenin azalması, ve gelişen teknolojinin kullanıcı deneyimini iyileştirmesi gibi etkenler finans endüstrisine yeni oyuncuların ve yeni girişimlerin dahil olmasına yol açmıştır. Böylece banka ve finans sektörü için, ilginin alternatif bankacılık ve finansman ürünlerine çevrildiği, ve teknoloji şirketlerinin portföylerine blokzincir teknolojisini kullanan yeni finansal ürünler eklendiği yeni bir dönem başlamıştır. Blokzincir, kriptografi bilimi sayesinde güvenilir bir kayıt hizmeti sunan, dağıtık ve merkezi olmayan bir veri tabanını kullanan, tüm paydaşlara açık ve şeffaf olan, ve böylece tüm tarafların doğrulama yapmasına imkan tanıyan yenilikçi bir teknolojidir. Bu teknoloji, merkezi bir otoriteye ve bankalar gibi aracı platformlara olan ihtiyacı ortadan kaldırmak suretiyle, hem işlem maliyetlerini azaltmakta, hem de hızlı, güvenilir ve etkin yeni bir altyapı ve sistem sunmaktadır. Blokzincirin esas uygulaması, öncelikle ilk kripto para olan bitcoin örneği ve ardından çıkan diğer kripto paralar yoluyla, finansal enstrümanlarda kendini göstermiştir. Dünyanın dijital dönüşüm yolunda hızla ilerlediği bu dönemde, blokzincir teknolojisi, veri ve ekonomik varlık aktarımının kavşak noktası ve saklama merkezi altyapısı olabilme gayretindedir. Blokzincir kullanımının yaygınlaşması ve "merkezi olmayan finans (DeFi)" gibi yeni uygulamaların geliştirilmesi neticesinde, bunların geleneksel finans ve bankacılık sistemlerinin yerini alıp alamayacağı, ve DeFi’ye olan ilginin göstergeleri arasında sayılan, bu platformlarda tutulan toplam kilitli değerin (TVL) geleceğe yönelik yapay sinir ağları algoritmaları yardımıyla tahmini, bu çalışmanın değerlendirme konusudur.

Anahtar kelimeler: Blokzincir, Merkeziyetsiz Finans (DeFi), Kripto Para, Toplam Kilitli Değer (TVL), Yapay Zeka

Decentralized Finance Applications via Blockchain

Abstract

After the global economic crisis in 2008, factors such as the declining trust in banks and large financial institutions, and the improvements of user experience due to technological developments gave rise to participation of new players and new initiatives in the finance industry. Thus, a new era has begun for the banking and finance sector, with increased interest in alternative banking and finance products, and new financial products using blockchain technology emerged in the portfolios of technology companies. Blockchain is an innovative technology that provides a reliable recording service via cryptography science, and that utilizes a distributed and decentralized database, which is open and transparent to all stakeholders; thereby enabling all parties to verify its integrity. This technology, by eliminating the need for a central authority and for intermediary platforms such as banks, not only reduces transaction costs, but also provides a fast, reliable and efficient new infrastructure and system. The main application of blockchain has manifested itself in financial instruments, primarily with the example of bitcoin, known as the first cryptocurrency, and then with other cryptocurrencies. In a world rapidly advancing on the path of digital transformation, the blockchain technology strives to become the junction point of data and economic asset transfer and the infrastructure of storage center. As a result of the widespread use of blockchain and the development of new applications such as "decentralized finance (DeFi)", whether or not these can replace traditional financial and banking systems, and the total locked value (TVL) held on these platforms, which is among the indicators of the hype in DeFi. forecasting TVL with the help of future artificial neural networks algorithms, is the subject of the evaluation of this study.

Keywords: Blockchain, Decentralized Finance (DeFi), Cryptocurrency, Total Locked Value (TVL), Artificial Intelligence

Dr. Burcu Sakız (Turkish Airlines, Istanbul, Türkiye)
ORCID 0000-0001-8026-4775 burcubaydar@thy.com

Prof. Dr. Ayşen Hiç Gencer (Istanbul Beykent University, Istanbul, Türkiye)
ORCID 0000-0001-9556-9416 aysenhicgencer@gmail.com

Submitted on: 2022-02-05 Accepted on: 2022-07-19

Year:2022 - Volume:1 Issue:2 Pages: 43-54

DOI: https://doi.org/10.36880/J01.2.0112

Download as PDF

APA style citation: Sakız, B. , & Gencer, A. H. (2022). Blokzincir Çerçevesinde Merkeziyetsiz Finans Uygulamaları . Avrasya Ekonomileri Dergisi, 1(2), 43-54.

References